9e Jaarcongres Gezondheidsrecht

9e Jaarcongres Gezondheidsrecht

Verdieping
Jaarcongres op locatie
In bedrijf
Hotel Utrecht

Doel van het congres is om u in één dag op de hoogte te brengen van de actuele ontwikkelingen en verdiepende thema´s op uw vakgebied met betrekking tot gezondheidsrecht.

Boeiend en veelzijdig rechtsgebied
De gezondheidszorg is een omvangrijke sector van de samenleving waarin zich veel rechtsvragen voordoen. Niet alleen ten aanzien van de positie van patiënten, de beroepsuitoefening van hulpverleners en de positie van zorginstellingen, maar ook ten aanzien van rechtshandhaving, toezicht en de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg. Dit maakt het gezondheidsrecht tot een boeiend en veelzijdig rechtsgebied, met naast bestuursrechtelijke ook civielrechtelijke, tuchtrechtelijke en strafrechtelijke aspecten.

Veel ontwikkelingen
De wetgever heeft de laatste jaren talrijke wetten in het domein van het gezondheidsrecht uitgevaardigd. De rechtspraak heeft zich evenmin onbetuigd gelaten. Doel van het congres is om u in één dag op de hoogte te brengen van de actuele ontwikkelingen en verdiepende thema´s op uw vakgebied.

Stel uw eigen programma samen
Na de plenaire opening worden 16 deelsessies gegeven (incl. 2 herhalingen) waarvan u er 4 kunt bijwonen. Zo stelt u uw eigen programma samen van onderwerpen, die voor uw praktijk het meest relevant zijn. Het jaarcongres biedt verder volop gelegenheid tot het ontmoeten van uw vakgenoten en het stellen van vragen aan de juridisch specialisten vanuit wetenschap, advocatuur en rechtspraak.

Congreswebsite: www.jaarcongresgezondheidsrecht.nl.

Accreditatie/PE-punten
Programma
-
-
-
-
-
Deelsessie 5. De reikwijdte van de centrale aansprakelijkheid en de schakelbepaling

De centrale aansprakelijkheid is ingeburgerd en toch roept de bepaling vragen op als je haar bekijkt in het licht van de schakelbepaling van het BW. Wat betekent die schakelbepaling voor de aansprakelijkheid en welke situaties kunnen meeliften op de centrale aansprakelijkheidsregel? Aan bod komt:

 • Reikwijdte van de centrale aansprakelijkheid
 • De schakelbepaling
 • De uitbreiding van de centrale aansprakelijkheid
Deelsessie 6. De Forensische zorg: een steekje los?

Aan de patiënten die in de forensische zorg, zoals TBS-klinieken verblijven zit overduidelijk een steekje los. Maar ook aan de professionals die er willen werken moet wel een steekje los zitten, althans dat lijkt de publieke opinie. En hoe zit het met de processen, bijvoorbeeld in de besluitvorming over verlof van forensische patiënten of in de overdracht naar andere zorgaanbieders? Aan bod komt:

 • “Losse steekjes” in de forensische zorg: aan wie en waar?, hoe problematisch zijn ze en vooral hoe kunnen we ze herstellen of verbinden?
 • De noodzaak van wetenschappelijk onderzoek vanuit drie perspectieven: Patiënten, Professionals en Processen
 • Het belang van trauma-informed care, veerkracht, zorgvuldige communicatie en goede samenwerking
 • Kansen om de forensische zorg verder te verbeteren
Deelsessie 7. De rol van het recht als er iets misgaat in de gezondheidszorg

In deze deelsessie worden de belangrijkste inzichten besproken uit multidisciplinair promotieonderzoek naar de rol van het recht als er iets misgaat in de gezondheidszorg. Aan bod komt:

 • De noodzaak van open beleid
 • De (negatieve) impact van het medisch tuchtrecht
 • De mate waarin de Wkkgz tegemoetkomt aan de problemen rond het medisch aansprakelijkheidsrecht
Deelsessie 8.
-
-
Deelsessie 9.
Deelsessie 10. De rechten van kwetsbare patiënten/cliënten

Wils(on)bekwaamheid en vertegenwoordiging in het kader van de ouderen- en gehandicaptenzorg (Wlz), zorgen dagelijks voor veel vragen in de praktijk. Waar liggen de grenzen van de bevoegdheden van vertegenwoordigers? Wat als er een verschil van mening is over de wilsbekwaamheid van een cliënt? Wat is de impact van het VN-verdrag voor mensen met een beperking op dit thema? Aan bod komt:

 • Hoe verhouden wilsonbekwaamheid en vertegenwoordiging zich tot elkaar?
 • Hoe ga je hier als zorgaanbieder mee om?
 • Lessen uit de jurisprudentie
 • Actualiteiten: onder andere de nieuwe handreiking gericht op wilsbekwaamheid bij ouderen en mensen met een verstandelijke beperking
Deelsessie 11.
Deelsessie 12. Zorgcontractering en regulering: ontwikkelingen en actualiteiten
-
-
-
-
Sprekers
Bestemd voor

Dit jaarcongres (academisch niveau) is bestemd voor juristen bij:

 • Advocatenkantoren
 • Zorginstellingen
 • Letselschadebureaus
 • (Medisch) Verzekeraars
 • Overige juridisch adviseurs letselschade
 • Rechtshulpverleners
 • Rechterlijke macht
Data & Locatie
Hotel Utrecht
Hotel Utrecht

Winthontlaan 4-6
Utrecht 3526 KV
Nederland

utrecht@valk.nl

Vanuit Amsterdam : Snelweg A2 richting Utrecht /Knooppunt Amstel borden A2/E35 richting Utrecht Knooppunt Oudenrijn E30/E35 richting Arnhem / Volg de borden Houten/E311/A12 Volg borden Kanaleneiland/Jaarbeurs

Vanuit Eindhoven / 's-Hertogenbosch: Snelweg A2 richting Utrecht / Amsterdam/ Neem afrit A12/E30 vanaf de A27 Neem de afslag A12/E30 richting Den Haag / Afslag 17 / Kanaleneiland/Jaarbeurs/Centrum

Vanuit Breda: Voeg in op A16/ Neem afslag 20 's-Gravendeel naar N3/N217 richting s-Gravendeel/Oud-Beijerland/Papendrecht. Gorinchem A15/ Vervolgens borden A27 volgen. Neem de afslag A12/E30 richting Den Haag. Neem afslag 17 en volg Kanaleneiland/Jaarbeurs/Centrum.

Vanuit Amersfoort: Snelweg A28 / E30,A27 richting Den Haag/Breda E35/E30/A12 richting Ring Utrecht/Rotterdam/Den Haag Afslag 16 t/m 18 en volg de borden Centrum/Jaarbeurs/Kanaleneiland

Parkeren
De parkeergarage is gelegen onder het Van der Valk Hotel Utrecht.
Wanneer deze garage vol is kunt u parkeren aan de overkant van het hotel, bij P2. De parkeerwacht zal u doorverwijzen.
Bij vertrek ontvangt u een Uitkaart.
Mochten beide parkeergelegenheden vol zijn dan is de dichtstbijzijnde parkeerplaats P+R Westraven. Voor € 5,00 koopt u bij de automaat een combikaartje parkeren en reizen.

Omdat de parkeergelegenheid beperkt is, adviseren wij u daarmee rekening te houden. Het hotel is uitstekend met het openbaar vervoer te bereiken.

Openbaar Vervoer:
Vanaf Centraal Station Utrecht vertrekken de volgende bussen/tram naar halte:
Kanaleneiland zuid.
Buslijn: 65, 74 en 77
Sneltramlijnen: 60 en 61

Tarieven

Deelnemerstarief

€ 545,00 excl. BTW per persoon.

Abonnees GZR Updates en Tijdschrift voor Gezondheidsrecht betalen € 445,- per persoon excl. btw. Gebruik kortingscode B00m100GZR23 om uw korting te activeren.

Gratis bij uw inschrijving: twee maanden toegang tot GZR Updates gezondheidsrecht
Als u nog geen abonnee bent krijgt u twee maanden gratis toegang. GZR Updates (van BoomJuridisch) biedt een helder overzicht van de nieuwste relevante uitspraken, annotaties en nieuws op het gebied van gezondheidsrecht. GZR Updates staat onder hoofdredactie van mr. dr. Rolinka Wijne. Met een deskundige redactie worden de uitspraken voor u samengevat, gerubriceerd, voorzien van kort commentaar en doorzoekbaar gemaakt op de Updates-portal.

Na deze proefperiode zal BoomJuridisch met een speciaal aanbod contact met u opnemen.

Annulering

Voor annulering kunt u onze voorwaarden raadplegen.

Wij maken gebruik van functionele cookies die nodig zijn om een bestelling te verwerken op onze website. Daarnaast worden er cookies geplaatst die ons helpen om onze website te verbeteren. Uw bezoek wordt niet voor andere doeleinden gevolgd en wij delen de gegevens niet met derden.