De tweedaagse training Verdiepende RI&E gevaarlijke stoffen
U maakt zelf een verdiepende RI&E gevaarlijke stoffen en beoordeelt casussen, voert metingen uit en oefent met het opzetten van registratiesysteem. Een tweeluik met theorie en praktijkervaring.
Na het volgen van deze training:
- Weet u hoe u efficiënt een verdiepende RI&E gevaarlijke stoffen kunt maken
- Kunt u de blootstelling aan gevaarlijke stoffen bepalen
- Kunt u werken met de norm NEN 689 voor blootstellingsmeting
- Weet u hoe u de risico’s van gevaarlijke stoffen kunt beheersen
- Weet u hoe de verdiepende RI&E en Plan van aanpak vastgelegd en getoetst moet worden
- Weet u hoe u aan de registratieverplichtingen m.b.t. gevaarlijke stoffen kunt voldoen
Iedere maand opnieuw overlijden in Nederland meer dan 200 werknemers aan kanker door blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Daarnaast worden tienduizenden werknemers per jaar al dan niet langdurig ziek door hun werk. Veel van die gezondheidseffecten worden veroorzaakt door langdurige en frequente blootstelling aan gevaarlijke stoffen die pas na lange tijd merkbaar worden. Met het opschuiven van de pensioengerechtigde leeftijd zullen veel beroepsziekten nu ook tijdens het arbeidsproces al zichtbaar gaan worden.
De overheid ziet het terugdringen van de blootstelling aan gevaarlijke stoffen als een van de belangrijkste speerpunten. Daarom wordt steeds meer belang gehecht aan het uitvoeren van een verdiepende RI&E gevaarlijke stoffen. In het kader van de RI&E is het wettelijk verplicht om van alle aanwezige gevaarlijke (chemische) stoffen de aard, mate en duur van de blootstelling te registreren. Voor de kankerverwekkende en mutagene stoffen gelden aanvullende verplichtingen.
Wanneer bedrijven met veel verschillende stoffen werken, kan het maken van een verdiepende RI&E een omvangrijke klus zijn als het niet efficiënt wordt aangepakt.
- Hoe gaat u om met de eis om alle gevaarlijke stoffen goed in kaart te brengen? Welke registratieverplichtingen voor gevaarlijke stoffen gelden precies en hoe kunt u daar invulling aan geven?
- Als wettelijk verplicht is van alle gevaarlijke stoffen tal van gegevens te verzamelen en de mate en duur van de blootstelling in kaart te brengen, hoe kan dat op een praktische wijze gedaan worden?
- Hoe kan dit worden gedaan bij mengsels?
- Hoe wordt daarbij rekening gehouden met de NEN689?
- Als er gemeten moet worden, welke soorten metingen zijn er?
- Als de blootstelling bepaald kan worden met schattingen, welke schattingsmodellen zijn er?
- Waar kunnen grenswaarden van gevaarlijke stoffen gevonden worden?
- Wat als er geen grenswaarden te vinden zijn?
- Waar kan ik vinden welke stoffen CMR-zijn?
- Hoe gaat u om met de eisen van de overheid om alle kankerverwekkende stoffen liefst uit te bannen?
- Wat houdt de arbeidshygiënische strategie om de risico’s te beperken precies in?
- Als de blootstelling van gevaarlijke stoffen gereduceerd moet worden door ventilatie, welke ventilatietechnieken zijn daarbij dan geschikt (en welke niet)?
- Hoe kan ik de vaak lange en moeilijk te lezen safetydatasheets gemakkelijk omzetten in voor de medewerkers meer begrijpelijke korte werkplekinstructiekaarten?
Veel bedrijven worstelen met bovenstaande vragen en zoeken daarbij hulp. Daarbij wordt een groot beroep gedaan op veiligheidskundigen en arbeidshygiënisten, maar deze kunnen de vraag amper aan (te veel vraag, te weinig deskundigen). In deze training leert u hoe u systematisch een verdiepende RI&E kunt maken o.a. volgens het vierstappenmodel van de Inspectie SZW.
Liever alleen bijeenkomst 1 of 2 volgen?
De bijeenkomsten kunt u ook apart volgen. Kijk in onze agenda voor actuele cursusdata (bekijk hier de agenda). Wanneer u alléén de tweede dag volgt, wordt verondersteld dat u de theoretische kennis van dag 1 (zie programma dag 1) voldoende beheerst.
Gerard Drost
QHSE managerVan der Heide
Hoog tempo, maar dat was door interactie goed te volgen. Afwisselend, voldoende mogelijkheid tot vragen. Wim heeft enorm veel kennis en kan alle vragen ruimschoots beantwoorden.
Wim van Alphen
Arboprofessionals die RI&E’s uitvoeren en/of toetsen in de eigen organisatie of in opdracht voor andere organisaties, onder wie:
- Veiligheidskundigen
- Arbeidshygiënisten
- Arbocoördinatoren
- KAM-coördinatoren
- Preventiemedewerkers
Gerard Drost
QHSE managerVan der Heide
Hoog tempo, maar dat was door interactie goed te volgen. Afwisselend, voldoende mogelijkheid tot vragen. Wim heeft enorm veel kennis en kan alle vragen ruimschoots beantwoorden.
Bert van Liere
Adviseur industriële veiligheid (Gecertificeerd HVK)Synergo
De training is zeer waardevol voor mijn dagelijkse praktijk.
Aad Duivestein
HVK en AHArboNed
Nuttige en interactieve cursus!
Deelnemerstarief
€ 970,00 excl. BTW per persoon.
Inclusief koffie/thee/ lunch/aperitief en (digitaal) documentatie materiaal.
Bent u abonnee op een van onderstaande platformen dan ontvangt u 5% korting. Gebruik bij uw aanmelding de kortingscode: VT17AB10 (uitgezonderd proefabonnees).
- Arbeidsveiligheid.net
- VCAnieuws.nl
- Werk & Veiligheid
Annulering
Voor annulering kunt u onze voorwaarden raadplegen.