
De SVI & de letselschaderegeling
Inzicht in de juridische haken en ogen van de SVI & de letselschaderegeling.
Binnen de SVI kan sprake zijn van uiteenlopende polisvoorwaarden, die grote gevolgen kunnen hebben voor de letselschaderegeling na een ongeval. Recent zijn er enkele uitspraken gedaan over de uitleg van polisvoorwaarden en de manier waarop het causaal verband benaderd moet worden.
Ook heeft de Hoge Raad zich uitgelaten over de buiten gerechtelijke kosten en SVI.
Na afloop van de cursus bent u op de hoogte van:
- De verschillen die er kunnen zijn tussen letselschade regelen in een SVI-zaak en in een WAM-zaak
- Hoe te handelen als er geprocedeerd gaat worden
- Haken en ogen van de SVI aan de hand van actuele jurisprudentie
- Aandachtspunten voor de belangenbehartiger (duidelijkheid over maximaal te claimen bedragen en welke stappen de belangenbehartiger moet zetten om de SVI-polis maximaal voor de cliënt te laten werken)
- Aandachtspunten voor de verzekeraar en volmachtbedrijven, die op basis van een SVI uitkeren en op de aansprakelijke partij willen verhalen
- Ruimte voor casuïstiek, inbrengen van eigen casus waarbij theorie gekoppeld wordt aan de praktijk
SVI voor bestuurders
Een schadeverzekering voor inzittenden en opzittenden in het geval van motoren (SVI) dekt de schade van de bestuurder en de passagiers als gevolg van een ongeval. De SVI is met name bedoeld om de belangen van de bestuurder van een auto of motor te beschermen. Voor passagiers is deze verzekering minder van belang. Zij kunnen namelijk ook zonder een SVI nagenoeg altijd hun schade vergoed krijgen van de verzekeraar van de auto waarin zij zaten.
Letselschade regelen in een SVI-zaak versus een WAM
In de SVI wordt aansluiting gezocht bij schadevergoeding op basis van een onrechtmatige daad, dus bij een claim op basis van de Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM-)verzekering. Er wordt wel gezegd dat in de SVI, in tegenstelling tot de ongevallen inzittenden verzekering (OIV), de daadwerkelijke schade wordt vergoed. Maar is dat ook zo? Binnen de SVI kan namelijk sprake zijn van uiteenlopende polisvoorwaarden, die grote gevolgen kunnen hebben voor de letselschaderegeling na een ongeval.
Inzicht in de juridische haken en ogen
Als belangenbehartiger is het belangrijk om goed van de polisvoorwaarden op de hoogte te zijn, om het verschil te kunnen maken voor uw cliënt en deze goed voor te kunnen lichten: kunnen we kiezen voor de SVI-verzekeraar en zo ja, heeft dat voordelen of juist niet?
Als (vertegenwoordiger van een) verzekeraar moet u zich bewust zijn van het verschil in schaderegelen op basis van verzekeringsvoorwaarden versus onrechtmatige daad/WAM.
Werkend voor een volmachtbedrijf moet u weten wanneer schade die u heeft uitgekeerd onder een SVI verhaald kan worden op een aansprakelijke partij.
Leestip: interview Ferda van Benthem over de SVI
Schaderegeling op basis van SVI kent de nodige haken en ogen: ‘indruk dat alle risico’s gedekt zijn is vaak te rooskleurig’ Lees hier het hele interview
Deze cursus (academisch niveau) is bestemd voor juristen bij:
- Verzekeraars (letselschaderegelaars, experts buitendienst)
- Belangenbehartigers
- Schaderegelingskantoren
- Volmachtbedrijven
Deelnemerstarief
€ 495,00 excl. BTW per persoon.
€ 445,00 excl. BTW per persoon bij gelijktijdige aanmelding van twee of meer deelnemers uit een en dezelfde organisatie. U ontvangt één factuur voor alle deelnemers.
Ook interessant: Cursusabonnement persoonlijk of kantoor
Wilt u zelf of met uw kantoorgenoten meerdere bijeenkomsten van Studiecentrum Kerckebosch volgen tegen voordelige tarieven? Sluit dan nu een persoonlijk of kantoorabonnement af. We hebben vier verschillende abonnementen samengesteld. Bekijk hier het aanbod.
Annulering
Voor annulering kunt u onze voorwaarden raadplegen.