Psychische klachten: de onzichtbare last na letsel

Psychische klachten: de onzichtbare last na letsel

Cursus op locatie
In bedrijf
Hotel Breukelen

Inzicht in psychologische processen & de relatie tussen lijf, pijn en brein. Met behulp van uw eigen casuïstiek wordt u meegenomen naar de factoren die een rol spelen bij het ontstaan van psychische klachten bij letselschade.

De meeste mensen die te maken krijgen met letselschade door bijvoorbeeld een ongeval of een medische fout, zijn voorafgaand aan deze (ingrijpende) gebeurtenis psychisch gezonde mensen. Wat maakt dat zij psychische klachten krijgen? En waarom de een wel en de ander niet bij ogenschijnlijk ongeveer gelijk letsel? Wat is de relatie tussen lichamelijke pijn en psychische klachten? Door welke (omgevings)omstandigheden worden deze klachten in stand gehouden? En wat is een goede manier van omgaan met mensen met letselschade die psychische klachten ontwikkelen?

Aspecten die centraal staan tijdens de cursus:

 • Het ontstaan van psychische klachten na letsel - vanuit het biopsychosociale model
 • Verliezen en het rouwproces
 • Het lijf, het brein en chronische pijn
 • Verklaring voor onverklaarde (chronische) pijn
 • Omgaan met letselschadeslachtoffers met psychische klachten

Tijdig (h)erkennen van behoeften van het slachtoffer
Alle betrokken partijen in een letselschadezaak, en niet op de laatste plaats het slachtoffer zelf, zijn erbij gebaat dat de draad van het leven weer opgepakt kan worden door het slachtoffer. Natuurlijk is het niet de taak van de belangenbehartiger of verzekeraar om op de stoel van de (huis)arts, psychiater of psycholoog te gaan zitten. Wel is voor hen belangrijk om tijdig te (h)erkennen wat de behoeften van het slachtoffer zijn in het kader van het reduceren van psychische klachten. Zodat zij het slachtoffer kunnen wijzen op mogelijkheden om te voorzien in deze behoeften en een adequate behandeling ingezet kan worden.

Relatie chronische pijn en het brein
Alle pijn wordt gegenereerd door het brein. Pijn is een reactie van het brein op letsel, bijvoorbeeld weefselbeschadiging of een botbreuk. Pijn is heel nuttig, omdat het lichaam actie verwacht in de vorm van aandacht voor de beschadiging. Na herstel van het weefsel ebt de pijn in de meeste gevallen weg. Maar wat als de pijn blijft en er kan geen afdoende verklaring voor de pijn gevonden worden? De pijn wordt chronisch en in stand gehouden door een complexe samenwerking van alle delen in het lichaam en het brein die samen het pijnsysteem worden genoemd. Na 6 maanden spreken we van medisch onvoldoende verklaarde pijn. Toch lijkt er een verklaring gevonden te zijn voor deze pijn en is er behandeling mogelijk.

Doel van de cursus
Met behulp van uw eigen casuïstiek wordt u meegenomen naar de factoren die een rol spelen bij het ontstaan van psychische klachten bij letselschade. Een belangrijk thema is verlies en hoe het slachtoffer daar mee omgaat, wat weer bepalend is voor het rouwproces. Vervolgens komt een veelvoorkomend verschijnsel aan bod, namelijk onverklaarde chronische pijn. Tot slot bespreekt de docent hoe om te gaan met letselschadeslachtoffers met psychische klachten.

Na afloop van de cursus bent u bekend met de meest relevante psychische klachten en de relatie daarvan met onverklaarde (chronische) pijn. U hebt inzicht gekregen in welke psychologische componenten de schade kunnen vergroten en de schaderegeling kunnen belemmeren en ook hoe de emotionele schade zoveel mogelijk kan worden beperkt. Deelnemers zijn in staat om zelf de vertaalslag te maken van de sociaal-psychologische lesstof naar de (juridische) beroepspraktijk.

Leestip! Interview met de docent over deze thematiek
Psychische klachten na letsel; weet u ze te herkennen? Lees hier het gehele interview >>>

Danique Essers

Jurist letselschade (medior)
Stichting Achmea Rechtsbijstand

Alles kwam aan bod! Erg nodig in de letselschadepraktijk.

Meer reviews
Accreditatie/PE-punten
Programma
-
-
 • Een unieke mix
 • Het biopsychosociale model
 • Het mentale proces na een ingrijpende gebeurtenis
 • Verlies bij letselschade
 • Rouwproces
 • Do’s & Don’ts
-
-
 • Medisch onvoldoende verklaarde pijn
 • De pijnmatrix
 • Het stress-respons model
 • Optimale omstandigheden voor herstel (creëren)
 • Gevolgenmodel
-
-
 • Herkenning en erkenning
 • Luisteren en vragen stellen
 • Herstelgerichte dienstverlening
 • Bevorderen eigen verantwoordelijkheid
 • Autonomie en regie
 • Toekomst en ontwikkelingsgericht
Sprekers
Bestemd voor
 • Verzekeraars (letselschaderegelaars, experts buitendienst)
 • Belangenbehartigers
Reviews

Danique Essers

Jurist letselschade (medior)
Stichting Achmea Rechtsbijstand

Alles kwam aan bod! Erg nodig in de letselschadepraktijk.

Jurist letselschade
Ottenschot Letselschade

Belangrijk onderwerp! Kennis weer up-to-date. Mooie reminder!

R.J. Borninkhof

Letselschadejurist
Sileo Letselschade
Goede inzichten krijgen in de psychologie achter het letsel.
Data & Locatie
Hotel Breukelen
Hotel Breukelen

Stationsweg 91
Breukelen 3621 LK
Nederland

info@breukelen.valk.nl

Van der Valk Hotel Restaurant is gelegen direct naast de snelweg A2 (Utrecht - Amsterdam),
bij afslag nummer 5.

Via de Snelweg
Er is een snelle verbinding met Luchthaven Schiphol (20 minuten), Amsterdam (20 minuten), Utrecht (14 minuten), Den Haag (45 minuten) en Rotterdam (40 minuten).
De parkeerplaats biedt ruimte aan 450 auto's en is gratis.
Na afloop van de dag krijgt u van ons een uitrijkaart.

Per Trein
Ook met de trein is hotel Breukelen prima te bereiken. U neemt daarvoor een stoptrein uit de richting Amsterdam, Schiphol, Utrecht of Rotterdam en stapt uit op NS-station Breukelen. Vervolgens is het slechts 2 minuten lopen.

Tarieven

Deelnemerstarief

€ 545,00 excl. BTW per persoon.

€ 495,00 excl. BTW per persoon bij gelijktijdige aanmelding van twee of meer deelnemers uit een en dezelfde organisatie. U ontvangt één factuur voor alle deelnemers.

Ook interessant: Cursusabonnement persoonlijk of kantoor
Wilt u zelf of met uw kantoorgenoten meerdere bijeenkomsten van Studiecentrum Kerckebosch volgen tegen voordelige tarieven? Sluit dan nu een persoonlijk of kantoorabonnement af. We hebben vier verschillende abonnementen samengesteld. Bekijk hier het aanbod.

Annulering

Voor annulering kunt u onze voorwaarden raadplegen.

Wij maken gebruik van functionele cookies die nodig zijn om een bestelling te verwerken op onze website. Daarnaast worden er cookies geplaatst die ons helpen om onze website te verbeteren. Uw bezoek wordt niet voor andere doeleinden gevolgd en wij delen de gegevens niet met derden.