Op donderdag 10 april 2025 kwamen medisch adviseurs, juristen, belangenbehartigers en verzekeraars samen in het Anatomiegebouw in Utrecht voor het 1e Jaarcongres Medisch Advies georganiseerd door MedX Advies en Studiecentrum Kerckebosch. Onder dagvoorzitterschap van Tom van ’t Hek kwam een divers programma aan de orde waarin het thema niet-objectiveerbaar letsel centraal stond en hoe we als sector omgaan met onzekerheden in het causaal verband. 

In een middag met een persoonlijk ervaringsverhaal, medische verdieping en juridische reflectie bleek hoezeer dit onderwerp de branche in beweging houdt – en hoezeer het nog schuurt. 

Elke beoordeling raakt 

Het congres begon confronterend met het ervaringsverhaal van Linda van Dulmen, werkzaam in de branche én slachtoffer van een ernstig verkeersongeval. Ze vertelde openhartig over het fysieke en mentale herstelproces na haar ongeluk. Haar relaas maakte zichtbaar wat er gebeurt wanneer klachten niet direct meetbaar zijn, maar wel diep ingrijpen op iemands functioneren. Haar verhaal vormde een menselijke kapstok voor de rest van het congres: de praktijk van medische en juridische beoordeling raakt altijd échte levens. 

EMTL: één medisch advies 

Tessa ’s Gravemade, directeur bij Flyct en deelnemer aan de EMTL-pilot (Eén Medisch Traject Letselschade), presenteerde de resultaten van dit innovatieve samenwerkingsmodel van MedX Advies en Medi-Office. In EMTL wordt gewerkt met één medisch adviseur. Het initiatief voor het advies ligt aan de slachtofferkant. Indien nodig of gewenst is er ook een rol voor de medisch adviseur van de verzekeraar. Het doel: duidelijkheid, snelheid en mensgerichtheid in het medische adviesproces. De pilot met Nationale-Nederlanden laat zeer goede resultaten zien – hoge tevredenheid en minder strijd.  ’s Gravemade: “"Het is geen compromismodel, maar een constructief alternatief". De pilot toont aan dat transparantie, samenwerking en vertrouwen leiden tot een sneller medisch letselschadetraject waar beide partijen, maar vooral het slachtoffer, voordeel bij hebben.” 

Stop met zwart-wit denken 

Dr. Elisabeth Foncke, neuroloog en expert op het gebied van Functionele Neurologische Stoornissen (FNS), hield een stevig onderbouwd pleidooi: FNS is géén modeverschijnsel of ‘tussen de oren’-probleem, maar een serieuze, objectieve neurologische diagnose. Aan de hand van klinische kenmerken, historisch perspectief en functioneel MRI-onderzoek toonde zij aan dat FNS binnen de neurologie thuishoort en objectieve diagnosecriteria kent. Haar presentatie gaf een wetenschappelijke basis voor een verandering in het denken hierover.: “Niet alles wat je niet ziet, bestaat niet.” 

Dr. Moniek van Zitteren, verzekeringsarts bij a.s.r., belichtte het thema vanuit haar rol: hoe vertaal je moeilijk objectiveerbare klachten naar functionele beperkingen? Ze besprak de beperkingen van de huidige richtlijnen, de worsteling met bewijs en de noodzaak van multidisciplinaire samenwerking. Ze pleitte voor erkenning: “Geen medisch objectieve schade betekent niet dat iemand niets mankeert.” 

Herstelbelemmerende of herstelgerichte schaderegeling? 

De slotpresentatie van mr. Jasper Keizer, advocaat bij SAP Letselschade Advocaten, gaf de juridische visie. Hij liet zien hoe de huidige schadevaststelling vaak leidt tot frustratie, herbeleving en verharding. De juridische ‘hypothese’ – hoe zou het slachtoffer zijn geweest zonder ongeval – is zelden objectief te onderbouwen. Keizer pleitte voor een verschuiving: minder nadruk op medisch bewijs, meer op herstelgerichte schadeafwikkeling. “Herstel moet het doel zijn, geen strijd over percentages.” 

Erkennen is niet hetzelfde als aansprakelijkheid aanvaarden 

In de afsluitende paneldiscussie zaten de medisch adviseur, arts, jurist en belangenbehartiger voor het eerst écht naast elkaar. Ze spraken over taalverwarring tussen disciplines, de rol van vertrouwen en de noodzaak van vroege interventie. Eén punt van consensus: het huidige systeem werkt vaak contra-productief. Meer empathie, minder rigiditeit en beter luisteren naar het verhaal achter het letsel vormen de kern van vooruitgang. 

Het Jaarcongres Medisch Advies 2025 gaf geen kant-en-klare oplossingen. Wel een glasheldere boodschap: moeilijk objectiveerbare klachten zijn geen randfenomeen, maar dagelijkse realiteit in personenschade. Mensgericht werken, samenwerking en nuance vormen de sleutel. Of, zoals Tom van ’t Hek het samenvatte: “We zijn met z’n allen verantwoordelijk voor een andere toon – een meer menselijke toon.” 

Noteer alvast in uw agenda: de tweede editie van het Jaarcongres Medisch Advies is op 16 april 2026. 

Wilt u meer informatie over EMTL, FNS of de sprekers? Kijk dan op www.jaarcongresmedischadvies.nl of stuur een e-mail naar klantenservice@kerckebosch.nl