Het spiegellabyrint van ondermijning en de Motus-methode
“De aanpak van ondermijning loopt vast in de karrensporen van repressie, onvoldoende innovatie en gebrekkige samenwerking. Er moet meer aandacht komen voor preventie, het opwerpen van barrières en het verhogen van de weerbaarheid van burgers, bedrijven en poortwachters.”
Dat concludeert Bob Hoogenboom (Hoogleraar Forensic Business Studies aan Nyenrode Business Universiteit) in 'Het spiegellabyrint van ondermijning en de Motus-methode' dat binnenkort verschijnt. Het boek geeft handvatten voor verbeteringen in de aanpak van ondermijning.
Motus: aanpak van crimineel misbruik van vastgoed
Bob Hoogenboom onderzocht voor het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) Rotterdam de vernieuwende werkwijzen van het vastgoedteam Motus, dat zich specifiek richt op de aanpak van crimineel misbruik van (huur)panden voor onder andere drugs, prostitutie, wapens en witwassen. Motus is een multidisciplinair team vanuit politie, gemeente Rotterdam, RIEC, Openbaar Ministerie en Belastingdienst. De vernieuwing zit in onder andere het betrekken van burgers, woningcorporaties, makelaars en banken om aan preventie te doen.
Toekomstbestendige ondermijningsagenda
Hoogenboom pleit voor een meer toekomstbestendige ondermijningsagenda waarin naast de spreekwoordelijke aanpak van ‘kerels, kilo’s en knaken’, veel meer wordt geïnvesteerd in kennis en kunde, de kwaliteit van informatie en multidisciplinaire samenwerking. In het bijzonder ook met het bedrijfsleven. Deze uitgave biedt een concrete toekomstagenda voor RIEC’s, politie, handhaving, gemeenten, FIOD, Openbaar Ministerie, woningcorporaties, makelaars, notariaat en iedereen betrokken bij een duurzame aanpak van ondermijning.
Op de hoogte blijven van de verschijning van het boek? Schrijf u in voor de update. U ontvangt van ons alvast een inkijkexemplaar in uw inbox!