Het spiegellabyrint van ondermijning en de Motus-methode

Verwacht 18 mei 2022 - Blijf op de hoogte en download het inkijkexemplaar

“De aanpak van ondermijning loopt vast in de karrensporen van repressie, onvoldoende innovatie en gebrekkige samenwerking. Er moet meer aandacht komen voor preventie, het opwerpen van barrières en het verhogen van de weerbaarheid van burgers, bedrijven en poortwachters.” 

Dat concludeert Bob Hoogenboom (Hoogleraar Forensic Business Studies aan Nyenrode Business Universiteit) in 'Het spiegellabyrint van ondermijning en de Motus-methode' dat binnenkort verschijnt. Het boek geeft handvatten voor verbeteringen in de aanpak van ondermijning.

Motus: aanpak van crimineel misbruik van vastgoed 
Bob Hoogenboom onderzocht voor het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) Rotterdam de vernieuwende werkwijzen van het vastgoedteam Motus, dat zich specifiek richt op de aanpak van crimineel misbruik van (huur)panden voor onder andere drugs, prostitutie, wapens en witwassen. Motus is een multidisciplinair team vanuit politie, gemeente Rotterdam, RIEC, Openbaar Ministerie en Belastingdienst.  De vernieuwing zit in onder andere het betrekken van burgers, woningcorporaties, makelaars en banken om aan preventie te doen.

Toekomstbestendige ondermijningsagenda 
Hoogenboom pleit voor een meer toekomstbestendige ondermijningsagenda waarin naast de spreekwoordelijke aanpak van ‘kerels, kilo’s en knaken’, veel meer wordt geïnvesteerd in kennis en kunde, de kwaliteit van informatie en multidisciplinaire samenwerking. In het bijzonder ook met het bedrijfsleven. Deze uitgave biedt een concrete toekomstagenda voor RIEC’s, politie, handhaving, gemeenten, FIOD, Openbaar Ministerie, woningcorporaties, makelaars, notariaat en iedereen betrokken bij een duurzame aanpak van ondermijning.  

motus methode

Wij maken gebruik van functionele cookies die nodig zijn om een bestelling te verwerken op onze website. Daarnaast worden er cookies geplaatst die ons helpen om onze website te verbeteren. Uw bezoek wordt niet voor andere doeleinden gevolgd en wij delen de gegevens niet met derden.