Congres Sociaal Raadsliedenwerk 2025

Congres Sociaal Raadsliedenwerk 2025

Congres op locatie
In bedrijf
Van der Valk Hotel Veenendaal

Thema: De krachten gebundeld!

Over dit congres
Hét jaarlijkse congres van en voor sociaal raadslieden en partners.

De kracht van sociaal raadsliedenwerk
Sociaal raadslieden zijn inmiddels onmisbaar in het sociaal domein: ze zijn makkelijk en laagdrempelig toegankelijk voor inwoners, hebben een onafhankelijke positie en signaleren snel als een uitwerking van wet- en regelgeving niet goed uitpakt voor inwoners. Steeds vaker wordt er een beroep op het sociaal raadsliedenwerk gedaan om mee te denken met acties en processen van ketenpartners vanwege de brede kennis, het zien van samenhang en de praktische vertaalslag. Dat is ook de kracht van het sociaal raadsliedenwerk. Of, zoals Maarten Bockting, de winnaar van de Sociaal Raadslieden Award 2024 het eenvoudig verwoordde: “Sociaal raadslieden weten de juiste paadjes te bewandelen.”

We kunnen het niet alleen
Vorig jaar hebben we ingezet op meer zichtbaarheid. Dat is gelukt. De sociaal raadslieden zijn zichtbaarder dan ooit. Maar we kunnen het niet alleen. We hebben onze partners nodig. Want de paadjes hebben soms hobbels en gaten, zoals niet werkbare of zelfs fouten in wet- en regelgeving, die raadslieden niet alleen kunnen repareren. Hulp van anderen is dan onmisbaar om het pad weer begaanbaar te maken. Het hebben van een netwerk, weten waar de ander goed in is en vervolgens de krachten bundelen; dát geeft een stevig fundament aan het werk van sociaal raadslieden en aan de ondersteuning die we de inwoner kunnen geven.

Sociaal Raadslieden Award
Tijdens het congres leggen we verschillende vraagstukken aan je voor en delen we de ideeën die er zijn. Daarnaast draagt het congres bij aan het op peil houden en vergroten van je vakkennis. En nomineer jouw kandidaat voor de 2e Sociaal Raadslieden Award 2025!

Het Congres Sociaal Raadsliedenwerk wordt georganiseerd door het de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden/Sociaal Werk Nederland in samenwerking met Studiecentrum Kerckebosch.

Over de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR)
In 1981 werd gestart met de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden, onderdeel van Sociaal Werk Nederland. Sociaal Raadslieden zetten zich dagelijks met passie en toewijding in om mensen te helpen, die in de problemen zijn gekomen met de overheid. Zij leveren een waardevolle bijdrage aan het oplossen van de problemen die mensen ervaren op het gebied van complexe wet- en regelgeving. De Sociaal Raadslieden helpen burgers door de bestaanszekerheid weer op orde te brengen. Zij doen dit met maatwerk. Door hun brede kennis op 23 rechtsgebieden kunnen zij goed de onderlinge verbanden zien en daardoor de problemen van de burger integraal oplossen. Sociaal waar het kan, juridisch waar het moet. Daarnaast zijn de Sociaal Raadslieden door die brede kennis als geen ander in staat om knelpunten in wet- en regelgeving te signaleren. Dit doen zij vrijmoedig en onafhankelijk, zowel intern en extern. Dát is de kracht van het Sociaal Raadsliedenwerk.

Congreswebsite: www.losrcongres.nl

Accreditatie/PE-punten

Registerplein 5.50 punten

Registerplein
Programma
-
-
-

Welkom en toelichting op het congresthema ‘De krachten gebundeld’

Spreker
-

Naast het bieden van individuele hulp zijn sociaal raadslieden sterk in het signaleren van knelpunten en het aandragen van oplossingen. Signaleren helpt onze doelgroep en maakt het sociaal raadsliedenwerk zichtbaar. Wat is er gedaan met jullie signalen uit het afgelopen jaar? Waar kun je terecht met jouw signaal?

-
-

Acteur Bert Wagenaar van Kreveld neemt ons mee naar de spreekkamer van sociaal raadslieden. U als deelnemer kunt aangeven wat er anders kan en uw aanwijzing wordt dan ter plekke opgevolgd. Moet het meer juridisch of juist socialer? Welke knelpunten kunnen worden gesignaleerd? Hoe komen we tot het meest krachtdadige gesprek? Denk mee of laat je verrassen.

-

Soler Berk reflecteert op zijn reis als kwartiermaker Belangenbehartiger Belastingplichtigen en Toeslaggerechtigden. Rechtvaardige besluitvorming is van bijzonder groot belang in belasting- en toeslagzaken, omdat deze direct invloed hebben op het welzijn van burgers. Beslissingen over belastingen en toeslagen raken niet alleen de financiële situatie van individuen en gezinnen, maar dragen ook bij aan de legitimiteit van het belastingstelsel en het vertrouwen van burgers in de overheid. De Belangenbehartiger wil hieraan bijdragen, maar dat kan alleen met een goede samenwerking met de eerstelijns helpers.

Spreker
-
-
-

Er vinden twee rondes met workshops plaats. U kunt de twee workshops van uw keuze opgeven bij uw aanmelding via de website. Workshop 9A (ronde 1) en workshop 8 (ronde 2) vinden slechts 1 keer plaats.

9A. Robuuste rechtsbescherming in Den Haag: de krachten gebundeld!

Is het ook voor jou een uitdaging om mensen die sociaaljuridische ondersteuning het hardst nodig hebben te bereiken? In deze workshop ontdek je hoe de gemeente Den Haag en sociaal raadslieden samen succesvol de informatiebehoeften van inwoners identificeerden via wijkinterviews en cliëntenfeedback en welke resultaten daaruit kwamen. Wissel ervaringen uit en leer wat het programma Robuuste rechtsbescherming voor jou kan betekenen. Dit programma bundelt de krachten van gemeenten, sociaalwerkorganisaties en partners voor toegankelijke sociaaljuridische ondersteuning voor iedereen in Nederland? Meld je aan!
NB: deze workshop vindt alleen plaats in Ronde 1

9B. Alleenverdienersproblematiek: onbedoeld onder het bestaansminimum

Een samenloop van regelingen pakt voor een groep alleenverdieners met een combinatie van inkomstenbronnen nadelig uit. Daardoor ontvangen zij minder huur- en zorgtoeslag dan wenselijk is. Als gevolg hiervan hebben deze huishoudens een lager besteedbaar inkomen dan een vergelijkbaar huishouden met een volledige bijstandsuitkering en ligt dit inkomen onder het bestaansminimum (bijstandsnorm en maximale toeslagen).

In deze workshop nemen we jullie mee in de oorzaak van deze problematiek, hoe je de doelgroep kan herkennen en hoe gemeenten getroffen huishoudens op dit moment kunnen compenseren voor gemiste toeslagen. Waar mogelijk zullen we dieper ingaan op de problematiek en proberen al jullie vragen te beantwoorden. Ook de wijziging van de Participatiewet inzake een tijdelijke regeling alleenverdienersproblematiek 2025-2027 en de definitieve oplossing komen aan de orde.

1. Belastingaangifte bij inkomen uit het buitenland: een complexe reis

Het doen van aangifte Inkomstenbelasting voor mensen die in Nederland wonen en inkomen uit het buitenland ontvangen wordt vaak als lastig ervaren. De regels zijn complex en vaak begrijpen mensen niet waarom bepaalde vragen gesteld worden. In deze workshop bespreken we, aan de hand van een casus, de praktische aandachtspunten bij het doen van aangifte met buitenlands inkomen. We behandelen hierbij onder meer de vraag welk biljet moet worden ingediend, de impact van belastingverdragen, de aftrek ter voorkoming van dubbele belastingheffing, het belang van het onderscheid tussen belastingheffing en premieheffing en hoe om te gaan met verschillende inkomsten (denk aan inkomsten uit dienstbetrekking, pensioen, etc.).

NB. Het verdient aanbeveling ter voorbereiding het ‘webinar buitenland’ te kijken. (https://channel.royalcast.com/belastingdienst/#!/belastingdienst/202501…)

2. Actualiteiten Toeslagen

Aan de hand van casussen nemen we je mee in de praktijk van toeslagen. We bespreken onze dienstverlening, het evenredigheidsbeginsel en de hardheidsclausule, situaties uit de praktijk (o.a. uitzonderingen) en gaan in op jullie vragen. Ook de nieuwe ontwikkelingen waarmee je in 2025 te maken kunt krijgen, passeren de revue. Na afloop weet je hoe je jouw cliënten weer optimaal kunt helpen met kwesties rondom toeslagen.

3. ‘Wanneer de IND betrokken is’

De IND is verantwoordelijk voor de uitvoering van het migratiebeleid, de Vreemdelingenwet en de Rijkswet op het Nederlanderschap. Daarbij luistert de IND goed, niet alleen naar de samenwerkingspartners in de migratieketen en daarbuiten, maar ook naar de samenleving. Tijdens deze workshop bespreken we vanuit de casuïstiek op welke wijze de IND betrokken is en inzet op verbetering van de dienstverlening richting onze aanvragers en ketenpartners. Daarnaast gaan we in op de problematiek van de gevolgen van het aanvragen van een bijstandsuitkering voor een verblijfsstatus, voor met name EU-onderdanen.

4. Vanuit je kracht communiceren met dwarsliggers

Soms loopt een gesprek niet zoals je verwacht. Er is niets terechtgekomen van wat je je had voorgenomen te bespreken omdat het gesprek een vervelende of onverwachte wending kreeg. Je gesprekspartner ligt dwars en daar baal je van. Je bent teleurgesteld, of misschien zelfs wel boos. Hoe moet dat nu verder? Hoe blijf je met elkaar in gesprek als het moeilijk wordt? Judith geeft je op nuchtere en inspirerende wijze handvatten om meer inzicht in dergelijke situaties te krijgen. Meer inzicht in je eigen belangen en die van de ander; dat helpt om onze krachten te bundelen voor de cliënt!

Spreker
5. Participatiewet in balans

De Participatiewet kan in de praktijk hardvochtig uitpakken. Neem bijvoorbeeld de bijstandsgerechtigde wiens uitkering werd teruggevorderd vanwege het wekelijks ontvangen van boodschappen van moeder. Of een tikkie ontvangen voor het voorschieten van een bioscoopkaartje dat als inkomen wordt gezien. Er is de laatste tijd meer maatschappelijke verontwaardiging: de Participatiewet moet menselijker! Het wetsvoorstel "Participatiewet in Balans" vormt met zo'n 20 wijzigingen een eerste stap in het minder complex en weer menselijker maken van de Participatiewet. Aan bod komt:

  • Versoepelen van de aanvraagprocedure
  • Aanvraag met terugwerkende kracht
  • Nieuwe bijstandsnorm voor jongeren
  • Bijstandsnorm bij niet rechthebbende echtgenoot en bij ontbreken ALO-kop
  • Verruiming giften
  • Wijziging vermogensvaststelling
  • Verruiming bijverdienregeling
  • Automatisch verrekenen van inkomen via Polisadministratie
  • Invoering bufferbudget
  • Verplichting maatschappelijke participatie
  • Versoepeling sancties
  • Ruimte voor mantelzorg
6. Actualiteiten Huurrecht

Per 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur ingegaan, waarover al voor de invoering veel te doen is geweest. Verhuurders waren er niet blij mee, want veel meer huurwoningen zullen worden gereguleerd en de huurprijzen zullen voor een deel dalen. Voor huurders is dat dus goed nieuws. U hoort de eerste ervaringen met de nieuwe wet, die ook na invoering nog voor discussie zorgt.? Ook de nieuwe Wet vaste huurcontracten is goed nieuws voor huurders, die nu beter beschermd worden met een huurovereenkomst die in principe voor onbepaalde tijd zal moeten gelden. Er zijn uitzonderingen, die in de workshop worden behandeld. Tot slot geldt sinds 1 juli 2023 de Wet goed verhuurderschap. Deze wet regelt dat discriminatie op de woningmarkt beter kan worden tegengegaan en dat verhuurders zich aan de regels zullen moeten houden. Gemeenten hebben een belangrijke rol gekregen om daarop toe te zien en kunnen ook handhavend optreden. Hoe dat werkt, bespreken we in de workshop.?

7. Arbeidsrecht: tips & tricks rondom flexibele contracten

Een flexibele schil om ‘piek en ziek’ op te vangen: daarvoor zijn deze arbeidsovereenkomsten bedoeld. Welke verschillende smaken zijn er en worden dergelijke arbeidsovereenkomsten eigenlijk wel alleen gebruikt voor ‘piek en ziek’? In deze workshop worden de ins-and-outs van flexibele arbeid besproken en is er ook aandacht voor de grenzen daaraan.

-
-
9B. Alleenverdienersproblematiek: onbedoeld onder het bestaansminimum

Een samenloop van regelingen pakt voor een groep alleenverdieners met een combinatie van inkomstenbronnen nadelig uit. Daardoor ontvangen zij minder huur- en zorgtoeslag dan wenselijk is. Als gevolg hiervan hebben deze huishoudens een lager besteedbaar inkomen dan een vergelijkbaar huishouden met een volledige bijstandsuitkering en ligt dit inkomen onder het bestaansminimum (bijstandsnorm en maximale toeslagen).

In deze workshop nemen we jullie mee in de oorzaak van deze problematiek, hoe je de doelgroep kan herkennen en hoe gemeenten getroffen huishoudens op dit moment kunnen compenseren voor gemiste toeslagen. Waar mogelijk zullen we dieper ingaan op de problematiek en proberen al jullie vragen te beantwoorden. Ook de wijziging van de Participatiewet inzake een tijdelijke regeling alleenverdienersproblematiek 2025-2027 en de definitieve oplossing komen aan de orde.

1. Belastingaangifte bij inkomen uit het buitenland: een complexe reis

Het doen van aangifte Inkomstenbelasting voor mensen die in Nederland wonen en inkomen uit het buitenland ontvangen wordt vaak als lastig ervaren. De regels zijn complex en vaak begrijpen mensen niet waarom bepaalde vragen gesteld worden. In deze workshop bespreken we, aan de hand van een casus, de praktische aandachtspunten bij het doen van aangifte met buitenlands inkomen. We behandelen hierbij onder meer de vraag welk biljet moet worden ingediend, de impact van belastingverdragen, de aftrek ter voorkoming van dubbele belastingheffing, het belang van het onderscheid tussen belastingheffing en premieheffing en hoe om te gaan met verschillende inkomsten (denk aan inkomsten uit dienstbetrekking, pensioen, etc.).

NB. Het verdient aanbeveling ter voorbereiding het ‘webinar buitenland’ te kijken. (https://channel.royalcast.com/belastingdienst/#!/belastingdienst/202501…)

2. Actualiteiten Toeslagen

Aan de hand van casussen nemen we je mee in de praktijk van toeslagen. We bespreken onze dienstverlening, het evenredigheidsbeginsel en de hardheidsclausule, situaties uit de praktijk (o.a. uitzonderingen) en gaan in op jullie vragen. Ook de nieuwe ontwikkelingen waarmee je in 2025 te maken kunt krijgen, passeren de revue. Na afloop weet je hoe je jouw cliënten weer optimaal kunt helpen met kwesties rondom toeslagen.

3. ‘Wanneer de IND betrokken is’

De IND is verantwoordelijk voor de uitvoering van het migratiebeleid, de Vreemdelingenwet en de Rijkswet op het Nederlanderschap. Daarbij luistert de IND goed, niet alleen naar de samenwerkingspartners in de migratieketen en daarbuiten, maar ook naar de samenleving. Tijdens deze workshop bespreken we vanuit de casuïstiek op welke wijze de IND betrokken is en inzet op verbetering van de dienstverlening richting onze aanvragers en ketenpartners. Daarnaast gaan we in op de problematiek van de gevolgen van het aanvragen van een bijstandsuitkering voor een verblijfsstatus, voor met name EU-onderdanen.

4. Vanuit je kracht communiceren met dwarsliggers

Soms loopt een gesprek niet zoals je verwacht. Er is niets terechtgekomen van wat je je had voorgenomen te bespreken omdat het gesprek een vervelende of onverwachte wending kreeg. Je gesprekspartner ligt dwars en daar baal je van. Je bent teleurgesteld, of misschien zelfs wel boos. Hoe moet dat nu verder? Hoe blijf je met elkaar in gesprek als het moeilijk wordt? Judith geeft je op nuchtere en inspirerende wijze handvatten om meer inzicht in dergelijke situaties te krijgen. Meer inzicht in je eigen belangen en die van de ander; dat helpt om onze krachten te bundelen voor de cliënt!

Spreker
5. Participatiewet in balans

De Participatiewet kan in de praktijk hardvochtig uitpakken. Neem bijvoorbeeld de bijstandsgerechtigde wiens uitkering werd teruggevorderd vanwege het wekelijks ontvangen van boodschappen van moeder. Of een tikkie ontvangen voor het voorschieten van een bioscoopkaartje dat als inkomen wordt gezien. Er is de laatste tijd meer maatschappelijke verontwaardiging: de Participatiewet moet menselijker! Het wetsvoorstel "Participatiewet in Balans" vormt met zo'n 20 wijzigingen een eerste stap in het minder complex en weer menselijker maken van de Participatiewet. Aan bod komt:

  • Versoepelen van de aanvraagprocedure
  • Aanvraag met terugwerkende kracht
  • Nieuwe bijstandsnorm voor jongeren
  • Bijstandsnorm bij niet rechthebbende echtgenoot en bij ontbreken ALO-kop
  • Verruiming giften
  • Wijziging vermogensvaststelling
  • Verruiming bijverdienregeling
  • Automatisch verrekenen van inkomen via Polisadministratie
  • Invoering bufferbudget
  • Verplichting maatschappelijke participatie
  • Versoepeling sancties
  • Ruimte voor mantelzorg
6. Actualiteiten Huurrecht

Per 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur ingegaan, waarover al voor de invoering veel te doen is geweest. Verhuurders waren er niet blij mee, want veel meer huurwoningen zullen worden gereguleerd en de huurprijzen zullen voor een deel dalen. Voor huurders is dat dus goed nieuws. U hoort de eerste ervaringen met de nieuwe wet, die ook na invoering nog voor discussie zorgt.? Ook de nieuwe Wet vaste huurcontracten is goed nieuws voor huurders, die nu beter beschermd worden met een huurovereenkomst die in principe voor onbepaalde tijd zal moeten gelden. Er zijn uitzonderingen, die in de workshop worden behandeld. Tot slot geldt sinds 1 juli 2023 de Wet goed verhuurderschap. Deze wet regelt dat discriminatie op de woningmarkt beter kan worden tegengegaan en dat verhuurders zich aan de regels zullen moeten houden. Gemeenten hebben een belangrijke rol gekregen om daarop toe te zien en kunnen ook handhavend optreden. Hoe dat werkt, bespreken we in de workshop.?

7. Arbeidsrecht: tips & tricks rondom flexibele contracten

Een flexibele schil om ‘piek en ziek’ op te vangen: daarvoor zijn deze arbeidsovereenkomsten bedoeld. Welke verschillende smaken zijn er en worden dergelijke arbeidsovereenkomsten eigenlijk wel alleen gebruikt voor ‘piek en ziek’? In deze workshop worden de ins-and-outs van flexibele arbeid besproken en is er ook aandacht voor de grenzen daaraan.

8. In gesprek met de deurwaarder

We gaan met elkaar in gesprek over wat we tegenkomen in elkaars werk en door welke bril Stefano Nocco daar als gerechtsdeurwaarder naar kijkt. We kijken met name naar hoe ons werk juridisch in elkaar zit en wat er wel en niet mogelijk is. In de praktijk merk je soms onbegrip voor elkaars werk en onbekend maakt onbemind.

-
-

Maarten Bockting won de eerste Sociaal Raadslieden Award: een prijs voor de sociaal raadsman of -vrouw die een voorbeeld is voor collega's en die met zijn/ haar inzet het sociaal raadsliedenwerk als onzichtbare kracht zichtbaar heeft gemaakt.

-

Het kinderopvangtoeslagenschandaal heeft laten zien hoe belangrijk het is om in de rechtsverhouding tussen de burger en de overheid, steeds een balans te vinden tussen de betekenis van de toepasselijke regelgeving en beginselen als redelijkheid en billijkheid, evenredigheid en dienstbaarheid.

Het vinden van een bevredigende en rechtvaardige oplossing is echter niet altijd even eenvoudig. Dat vergt een professionele denkhouding waarbij niet alleen de rechtsstatelijke, juridische en beroepsethische dimensies van belang zijn, maar ook de dimensies van de organisatiecultuur en de beroepshouding van de juridische professionals.

Spreker
-
Sprekers

Nur Albayrak

Hoofd Toegang Rechtsbestel / Programmamanager Rechtsbijstand
Ministerie van Justitie en Veiligheid

Charlotte Bax

Coördinator IND maatwerkloket/voorlichter
Immigratie- en naturalisatie Dienst (IND)

Soler Berk

Kwartiermaker belangenbehartiger voor Belastingplichtigen en Toeslaggerechtigden
Ministerie van Financiën

mr. Judith Bos

Internationaal gecertificeerd trainer in Geweldloze communicatie, MfN-registermediator, jurist
Accent Mediation Groningen

Evelien de Jong

Fiscalist Inkomensheffing, Kennis- en Expertise Centrum Buitenland
Belastingdienst

Ruth Kanis

IND maatwerkfunctionaris/voorlichter
Immigratie- en naturalisatie Dienst (IND)

Rolf Ortlep

Universitair hoofddocent Bestuursrecht, opleidingsdirecteur Publiekrecht
Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam

Yves Salters

Relatiebeheerder Zuid Holland gemeenten > 100.000 inwoners
Dienst Toeslagen
Bestemd voor
  • Sociaal raadslieden
  • Juridisch Loket
  • Sociale advocatuur
  • Schuldhulpverlening en budgetcoaches
  • Bewindvoerders
  • Rechtbanken
  • Docenten Sociaal werk en Sociaaljuridische dienstverlening
Data & Locatie
Van der Valk Hotel Veenendaal
Van der Valk Hotel Veenendaal

Bastion 73
Veenendaal 3905 NJ
Nederland

info@veenendaal.valk.com

Routebeschrijving auto:
U kunt gratis parkeren in de ruime parkeergarage van Hotel Veenendaal.
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal

Hotel Veenendaal is direct gelegen aan de A12.
Op de A12 neemt u afslag 23, Veenendaal-West.

Vanuit Utrecht slaat u onderaan de snelweg linksaf.
Bij de eerste verkeerslichten voorbij McDonalds gaat u rechtsaf, de Voorpoort op.
Na ongeveer 500 meter ziet u Hotel Veenendaal aan uw rechterkant.

Vanuit Arnhem gaat u onderaan de snelweg rechtdoor de Voorpoort op.
Na ongeveer 500 meter ziet u Hotel Veenendaal aan uw rechterkant.

U kunt parkeren in de parkeergarage bij Hotel Veenendaal.

Routebeschrijving met de trein, vanaf station Veenendaal-De Klomp is het ongeveer 10 minuten lopen:
U stapt uit bij station Veenendaal-De Klomp
Loop in westelijke richting op de Rondweg De Klomp/Stationsweg richting Veenendaalseweg
Sla links af bij de Veenendaalseweg
Sla rechts af bij de Jufferswijk
Sla links af bij de Lunet
Sla links af bij Bastion
Hotel Veenendaal zal zich rechts van u bevinden.

Voor nieuws over wegwerkzaamheden adviseren wij u om de website www.vananaarbeter.nl te raadplegen voor uw optimale routeplanning.

Tarieven

Deelnemerstarief

€ 349,00 excl. BTW per persoon.

Leden Sociaal Werk Nederland
€ 249,00 excl. BTW per persoon
NB. De korting wordt automatisch verwerkt bij uw aanmelding.
Leden LOSR
€ 229,00 excl. BTW per persoon
NB. Dit kortingstarief is alleen geldig voor Sociaal Raadslieden werkzaam bij organisaties/gemeenten die een LOSR Pluspakket-lidmaatschap hebben afgesloten. De korting wordt automatisch verwerkt bij uw aanmelding.

Annulering

Voor annulering kunt u onze voorwaarden raadplegen.

Wij maken gebruik van functionele cookies die nodig zijn om een bestelling te verwerken op onze website. Daarnaast worden er cookies geplaatst die ons helpen om onze website te verbeteren. Uw bezoek wordt niet voor andere doeleinden gevolgd en wij delen de gegevens niet met derden.