Medische kennis voor juristen: Psychiatrie en DSM-5

Medische kennis voor juristen: Psychiatrie en DSM-5

Cursus op locatie
In bedrijf
Mercure Hotel Amersfoort Centre

Deze cursus beoogt u de basiskennis van de psychiatrie bij te brengen die voor u als jurist relevant is. De focus van de bijeenkomst ligt op medisch-inhoudelijke kennis.

Onderwerpen en vragen die tijdens deze cursus aan de orde komen zijn onder andere:

 • Wat is een psychische stoornis?
 • Hoe vaak komen psychische stoornissen voor?
 • Hoe verloopt een psychiatrisch onderzoek in de praktijk?
 • Wat is het verschil tussen diagnose en classificatie?
 • Overzicht en inhoud van de voor uw praktijk meest relevante psychische stoornissen
 • Bruikbaarheid van de DSM-5 classificatie voor het inschatten van beperkingen

Basis psychiatrie en kennis van diverse stoornissen

In zowel civiele als bestuursrechtelijke procedures wordt regelmatig gebruik gemaakt van psychiatrische expertises. De psychiater verricht dan diagnostiek en maakt gebruik van het DSM-5 classificatiesysteem.

Doelstelling van de cursus

Voor het juist kunnen interpreteren van psychiatrische rapportages en voor het stellen van de juiste vragen aan de beoordelend psychiater is enige basiskennis van zowel psychiatrische diagnostiek als het DSM-5 classificatiesysteem van essentieel belang. Deze cursus beoogt u die basiskennis van de psychiatrie bij te brengen, die voor u als jurist relevant is. U kunt dan sneller inschatten welke kant een zaak op zal gaan, wat de kansen zijn en welke stappen u moet ondernemen.

Interactief programma

De cursus is sterk interactief van aard. De docent illustreert de thematiek aan de hand van een groot aantal videofragmenten (medische casuïstiek). Zo krijgt u niet alleen een beeld bij de verschillende ziektebeelden, maar ontwikkelt u ook zelf meer gevoel voor het herkennen van symptomen die kunnen duiden op bepaalde ziektebeelden. U krijgt tips hoe u het beste kunt communiceren met bepaalde cliënten, zoals cliënten met een persoonlijkheidsstoornis. Omdat de groepsgrootte beperkt is, is er volop ruimte voor discussie en vragen.

Praktisch toepasbaar
We besteden extra aandacht aan ziektebeelden zoals PTSS en niet-aangeboren hersenletsel, die in de letselschadepraktijk veel voorkomen. Daarnaast oefent u onder andere met het herkennen van persoonlijkheidsstoornissen, niet alleen omdat deze vaak voorkomen – ruim 1 op de 10 mensen heeft een persoonlijkheidsstoornis – maar ook omdat deze kunnen bijdragen aan de kwetsbaarheid voor het ontwikkelen van psychische klachten na bijvoorbeeld een ongeval.

Meer kennis van psychiatrie zal juristen helpen om een goede inschatting te kunnen maken van causaliteit en beperkingen.

Na afloop van deze cursus beschikt u over:

 • Basiskennis van psychiatrie en psychische stoornissen die voor u als jurist relevant is, geïllustreerd aan de hand van medische casuïstiek
 • Kennis van het begrip psychische stoornis
 • De wijze waarop het psychiatrisch onderzoek plaatsvindt
 • Een overzicht van de verschillende psychische stoornissen.
 • Inzicht in de bruikbaarheid van DSM-5 classificaties voor het inschatten van beperkingen, zoals geheel of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid en invaliditeit
Accreditatie/PE-punten
Programma
-
-
-
-
-
-
-
-

Onderwerpen die aan bod komen:

 • Wat is een psychische stoornis?
 • Psychiatrisch onderzoek, diagnose en classificatie
  o Waaruit bestaat een psychiatrisch onderzoek?
  o Welke eisen zijn daaraan gesteld?
  o Hoe wordt een psychiatrische diagnose gesteld?
  o Verschil tussen diagnose en classificatie
  o Verschillende classificatiesystemen
 • DSM-5
  o Overzicht en inhoud
  o Sterkten en zwakten van de DSM-5
  o Bruikbaarheid DSM-5 bij inschatting van beperkingen
 • Vertaling naar de juridische praktijk: psychiatrische expertises
  o Wat is een goed rapport?
  o Medische causaliteit versus juridische causaliteit
  o Vraagstelling: wat kunt u wel en niet vragen?
 • Specifieke stoornissen, geïllustreerd aan de hand van casuïstiek
  o Traumagerelateerde stoornissen (waaronder PTSS)
  o Psychiatrische gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel
  o Somatoforme stoornissen
  o Angststoornissen
  o Stemmingsstoornissen
  o Persoonlijkheidsstoornissen
  o Psychotische stoornissen
  o Ontwikkelingsstoornissen
 • Vertaling naar de juridische praktijk: psychiatrische expertises
  o Wat is een goed rapport?
  o Medische causaliteit versus juridische causaliteit
  o Vraagstelling: wat kunt u wel en niet vragen?
Sprekers

mr. dr. Emke Plomp

Psychiater en juridisch adviseur en MfN-registermediator
Psycholex B.V., Gezondheidsrechtelijke advisering en nascholing
Bestemd voor

Deze cursus (academisch niveau) is bestemd voor juristen bij:

 • Advocatenkantoren
 • Zorginstellingen
 • Letselschadebureaus
 • (Medisch) Verzekeraars
 • Overige juridisch adviseurs letselschade
 • Rechtshulpverleners
 • Rechterlijke macht
Data & Locatie
Mercure Hotel Amersfoort Centre
Mercure Hotel Amersfoort Centre

De Nieuwe Poort 20
Amersfoort 3812 PA
Nederland

H8996-re@accor.com

Per openbaar vervoer:
Vanaf Station Amersfoort is het ca. 5 minuten lopen naar het hotel. Neem uitgang Noordzijde/Piet Mondriaanplein. Ga rechtsaf en volg de Piet Mondriaanlaan. Bij de rotonde ziet u het hotel aan uw linkerhand.

Per auto:
Ook met de auto is de bereikbaarheid zeer goed: zowel vanuit de richting Amsterdam, Zwolle, Apeldoorn en Utrecht is het hotel, gelegen in de wijk Soesterkwartier. Er is een parkeergarage met 600 plaatsen naast het hotel, die rechtstreeks toegang biedt tot de entree van het hotel.

Wij verzoeken u om in de parkeergarage de borden Mercure Congress te volgen, deze brengen u naar de derde en tevens hoogste parkeerlaag, welke direct bij het conferentiecentrum uitkomt .

Vanuit Amsterdam (A1)
Via de A1 richting Amersfoort. Neem afrit 12 Bunschoten. Op de rotonde linksaf richting Amersfoort (N199). Steeds rechtdoor en na het viaduct over de Eem (Radiumweg), bij de tweede verkeerslichten linksaf richting Centrum (Amsterdamseweg). Na 450 meter rechts aanhouden richting Soesterkwartier. U ziet nu het hotel aan uw rechterhand. Neem de eerste afslag rechts op de rotonde (Groningerstraat), sla vervolgens na ca. 200 meter weer rechtsaf en rijd een klein stukje door. De ingang van de parkeergarage bevindt zich nu aan uw rechterhand. (Parkeergarage Oppidium)

Vanuit Zwolle (A28) en Apeldoorn (A1)
Vanaf knooppunt Hoevelaken via de A28 richting Utrecht. Neem vervolgens afrit 8 Amersfoort. Aan het einde van de afrit linksaf (Hogeweg). Rechtdoor richting Centrum (Hogeweg, gaat over in Stadsring), daarna rechtdoor richting Amsterdam (Stadsring). Direct na de spoorwegtunnel rechts afslaan richting Soesterkwartier. Neem de derde afslag op de rotonde (Groningerstraat) en sla vervolgens na ca. 200 meter rechtsaf en rijd een klein stukje door. De ingang van de parkeergarage bevindt zich nu aan uw rechterhand. (Parkeergarage Oppidium)

Vanuit Utrecht (A28)
Via de A28 richting Amersfoort. Neem afrit 5 Maarn/Doorn, N227. Linksaf richting Amersfoort (Doornseweg). Rechtdoor richting Amersfoort en vervolgens Centrum (Leusderweg). Op de rotonde de borden Centrum blijven volgen (Arnhemseweg). Aan het einde linksaf slaan richting Amsterdam (Stadsring). Direct na de spoorwegtunnel rechts afslaan richting Soesterkwartier. Neem de derde afslag op de rotonde (Groningerstraat), sla vervolgens na ca. 200 meter rechtsaf en rijd een klein stukje door. De ingang van de parkeergarage bevindt zich nu aan uw rechterhand. (Parkeergarage Oppidium)

Tarieven

Deelnemerstarief

€ 695,00 excl. BTW per persoon.

Inclusief digitaal documentatiemateriaal.

Ook interessant
Wilt u zelf of met uw kantoorgenoten meerdere bijeenkomsten van Studiecentrum Kerckebosch volgen tegen voordelige tarieven? Sluit dan nu een persoonlijk of kantoorabonnement af. We hebben vier verschillende abonnementen samengesteld. Bekijk hier het aanbod.

Annulering

Uitsluitend schriftelijk tot drie weken voor dato; annulering na die tijd is niet mogelijk, u kunt zich echter te allen tijde door een collega laten vervangen. Bij tijdige annulering wordt € 75,00 excl. BTW administratiekosten in rekening gebracht.

Wij maken gebruik van functionele cookies die nodig zijn om een bestelling te verwerken op onze website. Daarnaast worden er cookies geplaatst die ons helpen om onze website te verbeteren. Uw bezoek wordt niet voor andere doeleinden gevolgd en wij delen de gegevens niet met derden.