studiedag kerckebosch

Actualiteiten Letselschade

Praktijkmiddag op locatie
In bedrijf
Hotel Utrecht

Deze praktijkmiddag behandelt recente ontwikkelingen in het letselschaderecht en onderwerpen die om meer verdieping vragen.

Met onder andere:

Ontwikkelingen ‘fiscale component’ in de letselschadevergoeding
Bij de afwikkeling van een letselschade wordt de schadevergoeding veelal als som ineens berekend door alle toekomstige jaarschades te kapitaliseren. Hierbij wordt rekening gehouden met rente, inflatie en een sterftekans. Als gevolg van de uitkering van de totale schadevergoeding in één bedrag zal een letselschadeslachtoffer belasting in box 3 (vermogensrendementsheffing) moeten gaan betalen. Deze indirecte (belasting)schade als gevolg van de schadevergoeding wordt in letselschadeberekeningen de “fiscale component” genoemd. Wat zijn de gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2021:1963) over de manier waarop vermogen in box 3 wordt belast? De huidige situatie kan een definitieve afwikkeling van letselschadezaken met substantiële bedragen bemoeilijken. De contouren van de nieuwe systematiek voor box 3 worden inmiddels zichtbaar. Aan de hand van voorbeelden zal de mogelijke impact op letselschadeberekeningen worden geïllustreerd.

Actualiteiten shock- en affectieschade
De afgelopen tijd is er veel gebeurd op het gebied van schadevergoeding wegens schokschade. Na een uitgebreide conclusie van A-G’s Spronken en Lindenbergh, waarin zij de Hoge Raad adviseerden om het juridisch kader van de aansprakelijkheid wegens confrontatie met een schokkende gebeurtenis te herzien, formuleerde de Raad in zijn arrest van juni jongstleden gezichtspunten voor de beoordeling van de onrechtmatigheid jegens het secundaire slachtoffer die schokschade heeft. Ook behandelt hij hoe de feitenrechter zou moeten omgaan met de vaststelling van geestelijk letsel en met een samenloop van immateriële schokschade en affectieschade. Wat betekent deze ontwikkeling voor uw praktijk?

De (on)mogelijkheden van een coronaclaim
De afgelopen jaren zijn we allemaal een beetje viroloog geworden. Hoe zit het juridisch? Wat te doen als iemand (long)covid oploopt en een werkgever, ziekenhuis of coronakucher wil aanspreken? Deze bijdrage behandelt de (on)mogelijkheden van een coronaclaim, waarbij verschillende rechtsgronden met de bijpassende bewijsposities aan bod komen. De focus ligt met name op werkgeversaansprakelijkheid en de bijpassende bewijsmoeilijkheden.

Capita selecta rechtspraak en ontwikkelingen
Het jaar 2022 is bijna voorbij. Hoog tijd voor enkele capita selecta uit de rechtspraak: hierbij zal niet alleen aandacht zijn voor de arresten van de Hoge Raad, maar ook voor de lagere rechtspraak. De meest in het oog springende uitspraken met gevolgen voor uw dagelijkse praktijk passeren de revue. Daarnaast is er aandacht voor enkele relevante ontwikkelingen uit het afgelopen jaar met alvast een vooruitblik naar 2023.

Accreditatie/PE-punten
Programma
-
-
-
 • De fiscale component: indirecte (belasting)schade als gevolg van de schadevergoeding
 • Het verband tussen de totale schadevergoeding en de fiscale component
 • Mogelijke gevolgen nieuwe systematiek aan de hand van casuïstiek
 • De inkomensafhankelijke regelingen waarop box 3 effect heeft
Spreker
-
-
 • Gezichtspunten voor de beoordeling van onrechtmatigheid bij schokschade
 • Het vereiste van geestelijk letsel
 • Samenloop van immateriële schok- en affectieschade
-
 • Corona: gevolgen en cijfers
 • Aansprakelijkheid niet-werkgevers
 • Aansprakelijkheid werkgevers
Spreker
-
-

Het jaar 2022 is bijna voorbij. Hoog tijd voor enkele capita selecta uit rechtspraak en ontwikkelingen van het afgelopen jaar met alvast een blik naar 2023.

 • Arresten Hoge Raad en de relevantie hiervan voor de dagelijkse praktijk
 • Ontwikkelingen op actuele thema’s
 • Lagere rechtspraak voor de dagelijkse praktijk
Sprekers
Bestemd voor

Deze praktijkmiddag (academisch niveau) is bestemd voor juristen bij:

 • Advocatenkantoren
 • Bedrijfsjuristen bij o.a. verzekeringsmaatschappijen
 • Letselschadebureaus
 • Schaderegelaars
 • Juristen rechtsbijstandverzekeraars
 • Rechtshulpverleners
Data & Locatie
Hotel Utrecht
Hotel Utrecht

Winthontlaan 4-6
Utrecht 3526 KV
Nederland

utrecht@valk.nl

Vanuit Amsterdam : Snelweg A2 richting Utrecht /Knooppunt Amstel borden A2/E35 richting Utrecht Knooppunt Oudenrijn E30/E35 richting Arnhem / Volg de borden Houten/E311/A12 Volg borden Kanaleneiland/Jaarbeurs

Vanuit Eindhoven / 's-Hertogenbosch: Snelweg A2 richting Utrecht / Amsterdam/ Neem afrit A12/E30 vanaf de A27 Neem de afslag A12/E30 richting Den Haag / Afslag 17 / Kanaleneiland/Jaarbeurs/Centrum

Vanuit Breda: Voeg in op A16/ Neem afslag 20 's-Gravendeel naar N3/N217 richting s-Gravendeel/Oud-Beijerland/Papendrecht. Gorinchem A15/ Vervolgens borden A27 volgen. Neem de afslag A12/E30 richting Den Haag. Neem afslag 17 en volg Kanaleneiland/Jaarbeurs/Centrum.

Vanuit Amersfoort: Snelweg A28 / E30,A27 richting Den Haag/Breda E35/E30/A12 richting Ring Utrecht/Rotterdam/Den Haag Afslag 16 t/m 18 en volg de borden Centrum/Jaarbeurs/Kanaleneiland

Parkeren
De parkeergarage is gelegen onder het Van der Valk Hotel Utrecht.
Wanneer deze garage vol is kunt u parkeren aan de overkant van het hotel, bij P2. De parkeerwacht zal u doorverwijzen.
Bij vertrek ontvangt u een Uitkaart.
Mochten beide parkeergelegenheden vol zijn dan is de dichtstbijzijnde parkeerplaats P+R Westraven. Voor € 5,00 koopt u bij de automaat een combikaartje parkeren en reizen.

Omdat de parkeergelegenheid beperkt is, adviseren wij u daarmee rekening te houden. Het hotel is uitstekend met het openbaar vervoer te bereiken.

Openbaar Vervoer:
Vanaf Centraal Station Utrecht vertrekken de volgende bussen/tram naar halte:
Kanaleneiland zuid.
Buslijn: 65, 74 en 77
Sneltramlijnen: 60 en 61

Tarieven

Deelnemerstarief

€ 495,00 excl. BTW per persoon.

€ 445,00 excl. BTW per persoon. bij gelijktijdige aanmelding van twee of meer deelnemers uit een en dezelfde organisatie. U ontvangt één factuur voor alle deelnemers.

Inclusief koffie, thee, lunch en digitaal documentatiemateriaal.

NIEUW Cursusabonnement persoonlijk of kantoor
Wilt u zelf of met uw kantoorgenoten meerdere bijeenkomsten van Studiecentrum Kerckebosch volgen tegen voordelige tarieven? Sluit dan nu een persoonlijk of kantoorabonnement af. We hebben vier verschillende abonnementen samengesteld. Bekijk hier het aanbod.

Annulering

Uitsluitend schriftelijk tot drie weken voor dato; annulering na die tijd is niet mogelijk, u kunt zich echter te allen tijde door een collega laten vervangen. Bij tijdige annulering wordt € 75,00 excl. BTW administratiekosten in rekening gebracht.

Wij maken gebruik van functionele cookies die nodig zijn om een bestelling te verwerken op onze website. Daarnaast worden er cookies geplaatst die ons helpen om onze website te verbeteren. Uw bezoek wordt niet voor andere doeleinden gevolgd en wij delen de gegevens niet met derden.