dr. Nieke Elbers

Onderzoeker
Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving

Nieke Elbers is in 2006 afgestudeerd als (neuro)psycholoog aan de Universiteit Maastricht. In 2013 promoveerde ze aan de rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit Amsterdam op een onderzoek naar het negatieve effect van een letselschadeafwikkeling op het herstel van verkeersslachtoffers. Daarna werkte zij als postdoc onderzoeker aan de Universiteit van Sydney in Australië (2013-2016), waar zij onderzoek deed naar procedurele oplossingen in verschillende juridische systemen. In 2015 heeft ze het Work Disability Prevention traineeship van University of Toronto afgerond. Sinds 2016 is ze werkzaam bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) waar zij projectleider is voor onderzoeken naar slachtoffers en herstelrecht .

Onderzoek
Nieke's onderzoeksinteresses liggen op het gebied van Empirical Legal Studies (ELS), victimologie, herstelrecht, procedurele rechtvaardigheid, mediation en empowerment. Ze kijken met een interdisciplinaire blik naar herstel van slachtoffers na een ongeval of misdrijf. Door middel van (inter)nationaal onderzoek en samenwerkingsverbanden dragen ze bij aan een beter begrip van de invloed van psychosociale factoren op gezondheid en welzijn. Ze kiezen voor methodologisch sterke onderzoeksontwerpen, en zowel kwalitatieve als kwalitatieve methoden. In haar beleidsonderzoek werkt ze nauw samen met makers, juristen en specialisten in de gezondheidszorg.

Wij maken gebruik van functionele cookies die nodig zijn om een bestelling te verwerken op onze website. Daarnaast worden er cookies geplaatst die ons helpen om onze website te verbeteren. Uw bezoek wordt niet voor andere doeleinden gevolgd en wij delen de gegevens niet met derden.