Aansprakelijkheid voor medische hulpzaken en producten
Inzicht in de fundamentele vraagstukken op het gebied van aansprakelijkheid voor ongeschikte zaken en gebrekkige producten en in de hoofdlijnen uit de rechtspraak en regelgeving, een en ander toegespitst op medische kwesties.
Aspecten die centraal staan tijdens deze masterclass:
- Medische hulpzaak versus medisch hulpmiddel
- Medische hulpzaak versus product
- Wat kan er mis gaan?
- Ongeschiktheid van een medische hulpzaak
- Tekortkoming door ongeschikte zaak
- Toerekening van die tekortkoming
- Kwalitatieve aansprakelijkheid zaak
- Gebrek in een product
- Risicoaansprakelijkheid producent
- Gebrekkigheid versus ongeschiktheid
- Actuele jurisprudentie
Bij de geneeskundige behandelingsovereenkomst blijkt de operatierobot te haperen, waardoor de operatie op een ander tijdstip moet worden voortgezet. Is de arts of het ziekenhuis daarvoor aansprakelijk, of is het de producent die moet worden aangesproken? Lekkende borstprotheses, krakende heupimplantaten en niet-functionerende pacemakers; ook dat kunnen problemen zijn waardoor schade wordt veroorzaakt en opnieuw rijst de vraag wie daarvoor aansprakelijk is: de arts, het ziekenhuis en/of de producent? En hoe zit het met schadelijke bijwerkingen van sommige geneesmiddelen?
Schade door menselijke of technische fouten
Het gebruik van medische technologie zorgt voor vooruitgang in de mogelijkheden als het gaat om de geneeskundige behandeling van een patiënt. Het gebruik kan echter ook voor problemen zorgen. Deze problemen zijn van uiteenlopende aard: de desbetreffende medische hulpzaak/product kan bijvoorbeeld verkeerd worden toegepast of afgelezen door de hulpverlener, maar kan ook behept zijn met een fabricagefout. Hetzelfde geldt voor prothesen en implantaten. Het gebruik kan op allerlei terrein en letterlijk en figuurlijk vooruitgang brengen, maar ook zorgen voor schade doordat de hulpverlener de prothese beschadigt of doordat er een gebrek in het ontwerp van de prothese blijkt te zitten.
Wie moet worden aangesproken?
Het feit dat zich verschillende soorten problemen kunnen aandienen, net zoals de omstandigheid dat zowel hulpverleners als producenten een rol spelen, doet de vraag rijzen wie moet worden aangesproken op het moment dat de patiënt als onderwerp van een geneeskundige behandeling schade ondervindt die in relatie kan worden gebracht met de medische hulpzaak/product.
Welke omstandigheden zijn doorslaggevend voor het bepalen van de aansprakelijkheid, is er samenloopmogelijk en welke verschillende standpunten kunnen worden verdedigd?
Inzicht in fundamentele vragen
De masterclass ‘Aansprakelijkheid voor medische hulpzaken en producten’ geeft u inzicht in de fundamentele vraagstukken op het gebied van aansprakelijkheid voor ongeschikte zaken en gebrekkige producten. De hoofdlijnen uit de rechtspraak en regelgeving komen aan bod, een en ander toegespitst op medische kwesties.
NIVRE (op aanvraag)
NOvA 4.00 punten
Juridisch
mr. dr. Rolinka Wijne
Deze cursus (academisch niveau) is bestemd voor juristen bij
- Advocatenkantoren
- Letselschadebureaus
- Overige juridisch adviseurs letselschade
- Rechterlijke macht
- Verzekeraars
- Zorginstellingen
Deelnemerstarief
€ 525,00 excl. BTW per persoon.
€ 495,00 excl. BTW per persoon bij gelijktijdige aanmelding van twee of meer deelnemers uit een en dezelfde organisatie.
Inclusief (digitaal) documentatiemateriaal.
Ook interessant: Cursusabonnement persoonlijk of kantoor
Wilt u zelf of met uw kantoorgenoten meerdere bijeenkomsten van Studiecentrum Kerckebosch volgen tegen voordelige tarieven? Sluit dan nu een persoonlijk of kantoorabonnement af. We hebben vier verschillende abonnementen samengesteld. Bekijk hier het aanbod.
Annulering
Voor annulering kunt u onze voorwaarden raadplegen.