NIEUW! Kerckebosch zomercolleges. Korte online inspiratie vanuit huis. Bekijk het aanbod »

Zakboek Fysieke Belasting

Zakboek Fysieke Belasting

Het ontstaan van klachten en welke maatregelen u kunt nemen

Auteurs
Gert Contant

Fysieke belasting legt uit hoe de klachten ontstaan en op welke manier deze in kaart zijn te brengen. Belangrijk hierbij is om aandacht te hebben voor de organisatie van het werk. Welke maatregelen kunt u treffen om fysieke belasting te beperken? Hierbij wordt niet alleen onderscheid gemaakt in soorten belasting, zoals werkhouding, repeterende bewegingen of trillingen, maar ook in doelgroepen, zoals zwangere, jeugdige en oudere medewerkers.

Aandoeningen van het bewegingsapparaat zijn, na psychische aandoeningen, de meeste voorkomende redenen voor beroepsziekten. Klachten van de arm, nek en schouders staan op de eerste plaats, gevolgd door klachten van de lage rug. De meeste problemen doen zich voor in beroepen die zware fysieke inspanning vragen, zoals in de bouw, het vervoer, opslag en industrie. Maar ook te weinig fysieke inspanning vormt een risico.

Inhoudsopgave
1. Inleiding
2. Soorten fysieke belasting
3. De relatie tussen beroepen en fysieke belasting
4. Het onderzoeken van fysieke belasting
5. Maatregelen om fysieke belasting te beperken
6. Do's en don'ts
7. Wie is verantwoordelijk
8. Wet- en regelgeving
9. Wist je dat...

Fysieke belasting is bedoeld voor leidinggevenden, preventiemedewerkers en arboprofessionals. Paramedici, (case)managers en arbeidsdeskundigen die werk beoordelen of advies geven, kunnen dit boek als leidraad gebruiken.

In deze reeks verschenen ook:
- Zakboek Gevaarlijke stoffen
- Zakboek Geluid en trillingen
- Zakboek Veiligheid en gedrag
- Zakboek Analyse van ongevallen

Meer weten over veilig werken: www.arbeidsveiligheid.net

Auteurs
€ 19,50
excl. BTW

Hulp nodig?
030 698 42 22 of klantenservice@kerckebosch.nl

Wij maken gebruik van functionele cookies die nodig zijn om een bestelling te verwerken op onze website. Daarnaast worden er cookies geplaatst die ons helpen om onze website te verbeteren. Uw bezoek wordt niet voor andere doeleinden gevolgd en wij delen de gegevens niet met derden.