Stress-sensitief werken in de letselschaderegeling

Stress-sensitief werken in de letselschaderegeling

Cursus op locatie
In bedrijf
Hotel Breukelen

Voor slachtoffers is naast het oplopen van letsel ook het proces van letselschaderegeling vaak een stressvolle gebeurtenis die als belastend wordt ervaren. Hoe kan stress-sensitief werken ons daarbij helpen?

In deze nieuwe cursus gaan we in op de communicatie met letselschadeslachtoffers op basis van inzichten uit de hersenwetenschap. U leert de beginselen van stress-sensitieve letselschade en hoe dit van toepassing is op uw werkzaamheden in de omgang met letselschadeslachtoffers.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Wat is de impact van stress op het functioneren?
  • Hoe herkent u stress bij uw cliënt c.q. het slachtoffer?
  • Hoe kunt u in de communicatie met uw cliënt c.q. het slachtoffer hierop inspelen?

Na afloop van de cursus bent u op de hoogte van:

  • Kennis over de impact van stress op gedrag
  • Effecten van stress op emotieregulatie, gezondheid en handelen
  • De beginselen van stress-sensitieve dienstverlening
  • Reflecteren met uw cliënt op het eigen - door stress beïnvloede - handelen
  • Inzicht in manieren waarop u als professional kunt voorzien in stressreductie bij uw cliënt

Zorgen en stress bij letselschadeslachtoffers
Voor slachtoffers is naast het oplopen van letsel ook het proces van letselschaderegeling vaak een stressvolle gebeurtenis die als belastend wordt ervaren. Stress-sensitieve begeleiding houdt rekening met de stress, kijkt hoe deze verminderd kan worden en hoe cliënten met grote stress zo ondersteund kunnen worden dat ze in staat worden gesteld om stappen te maken.

Effecten van stress op gedrag en hersenen
De afgelopen jaren is er veel literatuur beschikbaar gekomen over de effecten van stress op het menselijk gedrag en zelfs op de ontwikkeling van de hersenen. Chronische stress draagt eraan bij dat iemand minder doelgericht gaat handelen. Hij/zij leeft meer bij de dag, bedenkt minder - of minder effectieve - strategieën om problemen aan te pakken en vergeet vaker belangrijke zaken. Ook kost het vaak meer moeite om door te zetten en/of verlangens te beteugelen. Wat betekent dit voor uw dienstverlening aan de cliënt: wat moet u juist wel doen, en wat niet?

Hoe maakt u uw eigen dienstverlening stress-sensitiever?
Door stress wordt iemand minder goed in het gedrag dat juist zo hard nodig is om zich te ontworstelen aan de ingewikkelde situatie waarin hij/zij terecht komt als letselschadeslachtoffer van een ingrijpende gebeurtenis, zoals een ongeval of geweldsincident. Daarom is het zinvol om de letselschade veel stress-sensitiever te maken, cliënten te helpen om doelen te stellen en deze ‘top of mind’ te houden.

Lyndia Douwes

Letselschadejurist
Slot Letselschade

Alles, erg inspirerend. We hadden ook een leuke groep, veel interactie. Verhouding theorie en oefenen was erg goed. Hoop op een vervolg.

Meer reviews
Programma
-
-
-
  • Gedragsleer: wat verklaart dat lang niet iedereen een zaak rationeel benadert?
  • Neurowetenschappen: hoe trekt chronische stress een wissel op het functioneren en het vermogen om te zoeken naar een optimaal resultaat
-
-
  • Psychologische basisbehoeften (zelfdeterminatietheorie): wat is ? zeker bij chronische stress ? de basishouding waarmee u geen stress toevoegt in cliëntcontact en de ontvankelijkheid van de ander voor uw boodschap vergroot?
  • Empathisch luisteren: hoe reageert u op wat uw cliënt duidelijk probeert te maken, hoe gaat u om met weerstand en voorkomt u dat gesprekken te lang duren?
  • Fasen van motivatie: vormt de zaak voor uw cliënt vooral een bron van zorgen of wil uw cliënt een zaak graag oplossen en is hij/zij op zoek naar de beste weg daartoe? De fase van motivatie is bepalend voor het soort vragen dat u stelt en waar deze zich op richten.
-
-
  • Omgaan met weerstand
  • Omgaan met cliënten die maximaal de slachtofferrol innemen
  • Omgaan met cliënten die niet goed overzien welke belangen er op het spel staan
  • Casuïstiek uit de groep
Sprekers
Bestemd voor

Juristen (academisch niveau) bij:

  • Advocatenkantoren
  • Letselschadebureaus
  • Verzekeraars
  • Overige juridisch adviseurs letselschade
  • Rechtshulpverleners
  • Rechterlijke macht
Reviews

Lyndia Douwes

Letselschadejurist
Slot Letselschade

Alles, erg inspirerend. We hadden ook een leuke groep, veel interactie. Verhouding theorie en oefenen was erg goed. Hoop op een vervolg.

Data & Locatie
Hotel Breukelen
Hotel Breukelen

Stationsweg 91
Breukelen 3621 LK
Nederland

info@breukelen.valk.nl

Van der Valk Hotel Restaurant is gelegen direct naast de snelweg A2 (Utrecht - Amsterdam),
bij afslag nummer 5.

Via de Snelweg
Er is een snelle verbinding met Luchthaven Schiphol (20 minuten), Amsterdam (20 minuten), Utrecht (14 minuten), Den Haag (45 minuten) en Rotterdam (40 minuten).
De parkeerplaats biedt ruimte aan 450 auto's en is gratis.
Na afloop van de dag krijgt u van ons een uitrijkaart.

Per Trein
Ook met de trein is hotel Breukelen prima te bereiken. U neemt daarvoor een stoptrein uit de richting Amsterdam, Schiphol, Utrecht of Rotterdam en stapt uit op NS-station Breukelen. Vervolgens is het slechts 2 minuten lopen.

Tarieven

Deelnemerstarief

€ 525,00 excl. BTW per persoon.

€ 469,00 excl. BTW per persoon bij gelijktijdige aanmelding van twee of meer deelnemers uit een en dezelfde organisatie. U ontvangt één factuur voor alle deelnemers.

Inclusief digitaal documentatiemateriaal.

Ook interessant: Cursusabonnement persoonlijk of kantoor
Wilt u zelf of met uw kantoorgenoten meerdere bijeenkomsten van Studiecentrum Kerckebosch volgen tegen voordelige tarieven? Sluit dan nu een persoonlijk of kantoorabonnement af. We hebben vier verschillende abonnementen samengesteld. Bekijk hier het aanbod.

Annulering

Voor annulering kunt u onze voorwaarden raadplegen.

Wij maken gebruik van functionele cookies die nodig zijn om een bestelling te verwerken op onze website. Daarnaast worden er cookies geplaatst die ons helpen om onze website te verbeteren. Uw bezoek wordt niet voor andere doeleinden gevolgd en wij delen de gegevens niet met derden.