Aansprakelijkheid van de wegbeheerder
De belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van de aansprakelijkheid van de wegbeheerder (art. 6:174 en 162 BW). In ieder geval passeren de diverse relevante arresten van de Hoge Raad de revue, en wordt stilgestaan bij de impact daarvan in de praktijk.
De civielrechtelijke aansprakelijkheid van de wegbeheerder is en blijft een actueel onderwerp. Een constante stroom aan rechtspraak en literatuur illustreert de maatschappelijke relevantie van deze materie.
De volgende punten komen aan bod:
- Stand van zaken op het gebied van risico- en schuldaansprakelijkheid (Hoge Raad)
- Wat is op het gebied van de wegbeheerdersaansprakelijkheid de meerwaarde van art. 6:174 BW ten opzichte van art. 6:162 BW?
- De positie van regresnemers zoals UWV en zorgverzekeraar
- Openbare en particuliere wegen, verharde en onverharde wegen
- Wie is de wegbeheerder?
- Weglichaam, weguitrusting, bermen
- Wanneer is een weg ‘gebrekkig’?
- Relevantie en juridische status van CROW-richtlijnen
- Inrichting van de weg en oneffenheden, wanneer een gebrek en wanneer niet?
- Vreemde voorwerpen op de weg (sneeuw, blad, modder)
- Financiële middelen & beleidsvrijheid
- Stelplicht & bewijslast, causaal verband, omkeringsregel
- Eigen schuld van de weggebruiker
- Wat houdt de ‘tenzij-clausule’ van art. 6:174 BW in?
De civielrechtelijke aansprakelijkheid van de wegbeheerder: veel rechtspraak
De aansprakelijkheid van de wegbeheerder (art. 6:174 en 6:162 BW) is en blijft een actueel onderwerp. Een constante stroom aan rechtspraak en literatuur illustreert de maatschappelijke relevantie van deze materie. Wat kunnen weggebruikers qua veiligheid en maatregelen van wegbeheerders verwachten? En wat mogen wegbeheerders qua eigen oplettendheid en voorzichtigheid van weggebruikers verlangen? Het blijft casuïstische rechtspraak en daarom lastig om zaken goed in te schatten. Welke ontwikkelingen kunnen we destilleren uit de grote stroom van rechtspraak?
Praktijkproblemen
De jurist, ongeacht aan welke kant deze optreedt, dient vaak te opereren op het spanningsveld tussen enerzijds de bescherming van de weggebruiker en anderzijds de ook niet onbeperkte middelen en mankracht van de overheid. Diverse praktische problemen en vraagstukken worden tijdens de cursus besproken, zoals de invulling van het ‘gebreksbegrip’, de rol van beleidsvrijheid en (beperkte) financiële middelen. Maar vooral ook de rol van de kelderluikcriteria en gezichtspunten bij het beoordelen van het gebrek. Hoe pak je een zaak aan? Welk bewijs is er of kun je nog krijgen? En de beperkte rol voor de tenzij-clausule van art. 6:174 BW. Casuïstiek komt uitgebreid aan de orde.
Tijdens deze masterclass worden de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van de aansprakelijkheid van de wegbeheerder besproken (art. 6:174 en 6:162 BW). Relevante rechtspraak en literatuur passeren de revue en veel praktische problemen en tips komen aan de orde. Na het volgen van de masterclass bent u beter voorbereid in lopende én nieuwe zaken op het gebied van de aansprakelijkheid van de wegbeheerder.
Leestip
Lees hier het interview met Suzanne van Reedt Dorland over deze thematiek.
Een interessante en leerzame cursus, waarbij zowel de theorie als de actualiteiten en bevindingen uit de dagelijkse praktijk aan bod komen.
NOvA 4.00 punten
Juridisch
Bestemd voor (academisch niveau) juristen bij:
- Advocatenkantoren
- Letselschadebureaus
- Verzekeraars
- Overige juridisch adviseurs letselschade
- Rechtshulpverleners
- Rechterlijke macht
Een interessante en leerzame cursus, waarbij zowel de theorie als de actualiteiten en bevindingen uit de dagelijkse praktijk aan bod komen.
Alexander Lindeman
Jurist RegresUWV
Uitstekend, mede aan de hand van het praktijkvoorbeeld! Heel goed!
De presentatie was boeiend van begin tot eind en Suzanne is een erg aardige, toegankelijke en zeer deskundige docente. Een echte aanrader voor zowel beginnende als ervaren juristen!
Stationsweg 91
Breukelen 3621 LK
Nederland
Van der Valk Hotel Restaurant is gelegen direct naast de snelweg A2 (Utrecht - Amsterdam),
bij afslag nummer 5.
Via de Snelweg
Er is een snelle verbinding met Luchthaven Schiphol (20 minuten), Amsterdam (20 minuten), Utrecht (14 minuten), Den Haag (45 minuten) en Rotterdam (40 minuten).
De parkeerplaats biedt ruimte aan 450 auto's en is gratis.
Na afloop van de dag krijgt u van ons een uitrijkaart.
Per Trein
Ook met de trein is hotel Breukelen prima te bereiken. U neemt daarvoor een stoptrein uit de richting Amsterdam, Schiphol, Utrecht of Rotterdam en stapt uit op NS-station Breukelen. Vervolgens is het slechts 2 minuten lopen.
Deelnemerstarief
€ 525,00 excl. BTW per persoon.
€ 469,00 excl. BTW per persoon bij gelijktijdige aanmelding van twee of meer deelnemers uit een en dezelfde organisatie. U ontvangt één factuur voor alle deelnemers.
Inclusief digitaal documentatiemateriaal.
Ook interessant: Cursusabonnement persoonlijk of kantoor
Wilt u zelf of met uw kantoorgenoten meerdere bijeenkomsten van Studiecentrum Kerckebosch volgen tegen voordelige tarieven? Sluit dan nu een persoonlijk of kantoorabonnement af. We hebben vier verschillende abonnementen samengesteld. Bekijk hier het aanbod.
Annulering
Voor annulering kunt u onze voorwaarden raadplegen.